Солено е морето, солена е и медицинската помощ

Pin It

Два пъти по-високи са цените на медицинските услуги по курортите в сравнение със същите услуги в областните градове. Цената скача още, ако пациентът е чужденец.

 

В търсене на медицинска помощ за малкото си дете в Слънчев бряг, Мирослава Милчева от Самоков остава изумена от цената на първичния преглед. "Вчера ми се наложи да дойдем да го прегледаме и сумата, която заплатихме беше от 50 лв. за едно малко дете, което е на година и половина, което не е нормално никъде за България", смята Мирослава Милчева. На семейството се налага да ползва и ехограф, за който трябва да плати още 50 лв.

Оказва се, че това са най-ниските цени, за които туристите могат да ползват медицинска помощ в курорта, ако нямат застраховка.

"Рядкост са български граждани, които като са тръгвали за море са си направили специална застраховка. Това е повече за чужденците, които идват от друга държава, те имат задължително.", казва Петко Илиев, управител на медицински център в Слънчев бряг.

Екип на националната телевизия проверява като тайни пациенти колко ще ни струва гипсът при счупване на крак по време на почивка, който в болниците в Бургас, например, е безплатен. "От 120 до 240 лв., зависи каква част от крака трябва да се гипсира." - им казват по телефона.

Проверката показва и че има сериозна разлика в цената на преглед в Слънчев бряг, ако сме чужденци. При прозвъняване в произволен медицински център, представяйки се за туристи от София, получават цена за преглед от 90 лв. 15 минути по-късно се обаждат на същия медицински център, но като летовници от Германия. Цената скача на 100 евро.

"Няма какво да кажем повече отколкото цифрите говорят сами за себе си... Смятам че това са цени доста над средните цени в страната, което значи, че не е чисто пазарна тази политика.", казва д-р Цветомир Цветков, председател на РК-Бургас на Български лекарски съюз.

 

Pin It

ТЪРСЕНЕ