В очакване на присъди за атентата на Бургаското летище

Pin It

„Делото за атентата на летището в бургаския квартал Сарафово е приключило по същество на първа инстанция. На 17 септември предстоят пледоарии на защитата и прокуратурата, след което предстои присъда.

 

Надявам се да има справедливост за загиналите граждани на Държавата Израел, вкл. и за българския гражданин“, заяви пред журналисти на брифинг в Дупница главният прокурор Иван Гешев.

„За никого не е тайна, че зад този терористичен акт стои като логистика и финансиране според събраните от наблюдаващите прокурори доказателства организацията „Хизбула“, каза Иван Гешев.

Към наказателна отговорност, макар и задочно, са привлечени свързани с тази организация две лица. „Някои ги свързват с военното й крило, те са обявени за международно издирване“ добави главният прокурор.

Припомняме, че 18 юли 2012 год. в 17:23 часа на паркинга на летище Бургас  беше извършен атентат срещу три автобуса с израелски туристи, които трябваше да се превозят до хотел „Хризантема“ в Слънчев бряг.

Взривът поразява тежко единия автобус и засегна другия паркиран до него. Следствие експлозията най-тежко засегнатия и още два автобуса наблизо бяха изпепелени от пожар, шофьорът на третия автобус, предназначен за израелците, Виктор Андонов от поморийска транспортна фирма „СтарБус“, реагира светкавично – тича до своя автобус, пали двигателя и с отворени врати го изтегля от паркинга преди да са го е обхванали пламъците, с хладнокръвната си постъпка той спасява много хора и предотвратява още жертви.

В атентата са убити 7 души:

1 българин – шофьорът на автобуса Мустафа Кьосов, на 36 години семеен с 11-годишно дете от село Юруково, 5-ма израелски туристи от Ришон ле Цион, Петах Тиква, Акра и атентатора. Ранени са 35 души, 4 много тежко, 18 тежко и останалите леко ранени, една по-леко ранените е българка – служителка на туристическата фирма „Ортана“, посрещаща израелците.

Освен 3-мата най-тежко ранени израелци всички останали 32-ма са върнати незабавно в Израел със специален израелски самолет без да са надлежно разпитани от българските власти.

 

 

Pin It

ТЪРСЕНЕ