CEZ, EVN и “Енерго-про” отричат ромите да крадат ток

Pin It

Твърдението, че ромите не си плащат тока е звучало от всички възможни места, пред микрофоните на всички възможни медии.

Свободна Европа провери фактите и ги сравни с изказванията, които вече са се превърнали в мантра за много политици.

Малко факти

Свързахме се с трите електроразпределителни дружества - CEZ, EVN и “Енерго-про”, за да проверим каква е събираемостта на сметките за ток в кварталите, за чиито жители се твърди, че не погасяват задълженията.

EVN обхваща разпределението и продажбата на електрическа енергия в Югоизточна България. Именно на тази територия - в Пловдив, се намира най-големият ромски квартал не само в България, но и в цяла Югоизточна Европа - "Столипиново". Там живеят близо 50 хиляди души. След 2007 година, когато цялата техническа инфраструктура е подменена и са монтирани нови 6300 електромера, събираемостта се е повишила значително. 98% от абонатите вече редовно плащат сметките си за ток, съобщиха от електроразпределителното дружество. В "Аджисан махала" и “Шекер махала” в Пловдив, “Лозенец” в Стара Загора, “Победа” в Бургас и на други места ситуацията е идентична. При неплащане следва изключване, каквато е практиката на всички компании, независимо от цвета на кожата на техните абонати.

От “Енерго-про”, която обхваща Североизточна България, обясниха, че не третират абонатите си в ромските махали по различен начин от останалите си клиенти. Същото потвърдиха и от CEZ, и от EVN. Над 90 процента от абонатите във варненските махали и села с предимно ромско население плащат консумираното електричество.

От CEZ - компанията, която покрива Западна България, съобщиха за Свободна Европа, че в софийските квартали с предимно ромско население - “Христо Ботев” и “Факултета”, събираемостта на сметките варира между 93 и 95 процента.

Кражбата на електричество

Незаконното използване на ток, което допреди 10 години беше основен проблем в т.нар. гета, вече е сведено до минимум, коментираха от електроразпределителните компании. След приватизацията на дружествата наследената от държавата амортизирана мрежа е подменена. Кражбата на ток вече е технически почти невъзможна заради системите за директен контрол и сигнализация при всеки опит за манипулация.

Само новите кабели и табла обаче не са били достатъчни, за да променят тенденцията от неплащане към плащане. В процеса активно са участвали неправителствени организации, както и медиатори, провеждащи разяснителни кампании. Участието на държавата се свежда до активността на местната власт в някои от ромските квартали.

"Моделът допреди 10 години беше абсолютно неподходящ, дори нямаше модел. Токът си е вървял нанякъде, не е имало електромери, пращали са се сметки на някакви хора, много нелегално включени към електрическата мрежа”, казва Димитър Димитров от “Отворено общество". По думите му, “когато има създадени условия, няма място за измислени драми, каквито политиците често внушават."

 

Pin It

ТЪРСЕНЕ