Бургаският депутат Севим Али подкрепи кампанията на УМБАЛ Бургас за недоносени бебета

Pin It

Депутатът Севим Али посети отделението по неонатология в УМБАЛ Бургас и се срещна с завеждащия отделението д-р Томова.

Той се запозна на място с работата на д-р Томова, постиженията на екипа на отделението и проблемите, които съпътстват работата му.

Поводът депутатът от ДПС, който е член на парламентарната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта, да посети отделението по неонатология е кампанията на УМБАЛ Бургас, която за трета година изработва календар със снимки на своите недоносени бебета. Календарът се отпечатва с благотворителна цел като със средствата от продажбата се купуват апаратура и консумативи за отделението, което спасява живота на недоносените деца от цялата Бургаска област.

Д-р Томова показа на Севим Али отделението и го запозна с неговите възможности, като разказа подробно за възможностите на кувьозите да осигурят на недоносените бебета необходимата жизнена среда, за да бъдат предадени на техните майки здрави и готови за отглеждане. В момента имаше недоносено бебе на около 650 гр., което беше родено преди дни. В един от кувьозите бе и бебе от с. Ръжица, община Руен,чиито жизнени показатели вече допускат до дни да бъде изписано при родителите си. Друго недоносено бебе, което е пациент на отделението по неонатология, обаче няма да има този късмет, защото след изписването му ще бъде предадено на социалните служби заради отказ от неговите родители.

Депутатът прояви интерес към статистиката за новородените деца в УМБАЛ Бургас и за случаите на недоносени бебета, както и за проблема с изоставените деца. Той сподели тревогата си, че демографската криза взима все по-големи размери и един от начините за справяне е именно грижата за новородените и недоносени деца. Д-р Томова подчерта, че няма спад на новородени деца в Бургаската болница, но расте делът на недоносените.

Севим Али поздрави д-р Томова и нейният екип за чудесата, които правят, за техния професианализъм и всеотдейност и пое ангажимент много от проблемите на новородените и недоносени деца да бъдат представени пред парламентарната група на ДПС и да бъдат разгледани в Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта, на която той е член.

„ Научих за кампания за календара с недоносени Ваши пациенти и с удоволствие ще се включа в нея и ще я подкрепя, но това което видях на място ще го споделя с много хора, заяви Севим Али. Това, което правите е повече от професионализъм, това е героизъм и аз се радвам, че такива специалисти, които работят с душа и сърце се грижат за нашите деца, заяви депутатът в края на посещението си в отделението по неонатология.

 

 

Pin It

ТЪРСЕНЕ