Киро Японеца: Първи стъпки

Pin It

Има едно нещо, което гражданинът Кирил Киров мрази наистина - това са журналистите.

Убеден е, че медиите са негови врагове и му мислят злото. Винаги, когато има възможност, ги гони от съдебната зала, където се води поредното дело срещу него. Забранява да бъде сниман. На 9 април 2005 г. гражданинът Киров се превърна във водеща новина, след като беше прострелян в главата от поръчков убиец. Лекарите не му даваха почти никакъв шанс да оживее до сутринта. Но чудото се случи и Кирил Киров оцеля. Като в поговорката за деветте живота на котките... 

50 души са станали неволни свидетели на мястото на покушението

Покушението 

Половин час преди атентата Киров, известен още като Японеца, изненадващо разпуска охраната си. Съобщава на личния си шофьор, че може да си върви. Влиза сам в още незавършената сграда на бул. “Васил Левски“ №15-17. Никой не обръща внимание на паркиран до отсрещния тротоар микробус, откъдето дебне убиецът. Японеца дава инструкции на ръководителя на обекта. Спокойно излиза от сградата. Обръща се назад, за да каже още нещо. В този момент е улучен. Куршумът с калибър 0.22 попада в главата му и се разпръсва на 7 парчета. Килърът е сигурен, че си е свършил работата. При такъв точен изстрел няма шанс жертвата му да оцелее. 

В сградата и около нея има около 50 души. Те са станали неволни свидетели на опита за убийство. Повечето изобщо не са разбрали какво се случва, тъй като не са чули изстрела. 

Докато лекарите в шоковата зала в “Пирогов“ се борят за живота на Киров, без да дават никаква надежда, че ще успеят да го спасят, отвън започва да се събира шумна тълпа. Повече от 60 разтревожени роми викат гневно. Провокатор е съобщил на събралите се, че от МВР са дали инструкция лекарите да не се престарават. Пристига и лидерът на “Евророма“ Цветелин Кънчев. Близкият приятел на Японеца - Жоро Черния, се опитва да успокои синовете му Януш и Спартак. Напрежението се засилва след новината, че скенерът в спешното отделение не работи. Жоро Черния придружава приятеля си до Военномедицинската академия. На талази прииждат и демонстрантите пред “Пирогов“. Те се заричат да не си тръгнат, докато не получат уверение от екипа на ВМА, че Кирил Киров ще бъде спасен. Налага се да се повика полиция. Служителите на реда правят кордон между болницата и ромите. 

За три дни черепът на Киро Японеца е отварян три пъти. Отстранени са всички частици от флоберковия куршум. За да се предпази от усложнения, пациентът се поддържа в състояние на изкуствен сън. Може да се наложи да изкара така дни и дори месеци в зависимост от това как реагира организмът му на операциите, заяви пресаташето на ВМА Райна Ангелова.

Деветте живота на Киро Японеца съвпадат с отделните етапи, които характеризират развитието му от момче от “Факултета“ до неформален ромски лидер. 

Епизод първи: 

Емигрантът от Щатите 

Превръщането на Кирил Киров в ромски авторитет е доста мистериозно. Свързано е с пребиваването му в САЩ още преди 10 ноември. Малко хора са наясно с какво се е занимавал там, но във всеки случай е било доста доходоносно. Твърди се, че Киров, който в началото бил отседнал при свои познати, е успял да се замогне дотолкова, че закупил луксозен имот в околностите на Лос Анджелис, който впоследствие препродал. През 1984 г. е регистриран за криминални прояви. Връщат го против волята му в България. Наложена му е забрана да влиза в Америка в срок от 90 години. 

Епизод втори: 

Циганският синдикат 

В чужбина Киро Японеца се запознава с гребеца Иво Карамански. След 10 ноември двамата завъртат общ бизнес. По времето, когато Карамански си спечелва прозвището Кръстника, Киро Японеца започва да се възприема като шеф на “циганския синдикат“. Тази квалификация му е лепната по две причини. Едната е, че в честите безпаметни състояния на Карамански той е единственият, който успява да го озапти да не предприема крайни мерки срещу ромски представители, объркали конците. Другата е свързана с намерението му наистина да основе ромски синдикат. Идеята е на Георги Янков, по прякор Черния. Третият човек в йерархията при Карамански е Борислав Ангелов-Боце. Към днешна дата той твърди, че се занимава изцяло със законен бизнес - държи пицария, продава цветя, шеф е на вестник “Фолк ревю“. Четвъртият довереник е Йордан Гиздов - Данчо Гиздата. Това е героят, който беше осъден за изнасилване и оставен под домашен арест, докато тече обжалването. При прословутия инцидент в “Ескейп“ обаче се оказа, че е бил в заведението. В суматохата той успя да се скрие. Няколко дни по-късно напуска страната. 

Епизод трети: 

Братя по оръжие 

Циганският “синдикат“, който Киро Японеца оглавява в началните години на демокрацията, всъщност е стройна организация с разнородна дейност - от проституция и джебчийски кражби до измами с недвижими имоти и пласиране на наркотици. На върха на пирамидата е Карамански, който прибира проценти от всичко това. Не му стигат проблемите с конкурентните групировки, но и “партньорите“ започват да му се качват на главата. Стига се до стълкновения с Жоро Черния, който през 1995 г. нахлува с хората си в офис на “Корона инс“ в жк “Люлин“. Скандалът е заради БМВ, което му е било обещано от “Дару кар“, ако намерят два откраднати автомобила на лизингова фирма. След като не получава нищо, Черния си отмъщава, като издава шефа си, че го е карал да се занимава с отвличания. Сред набелязаните жертви бил и шефът на ВАИ холдинг Георги Илиев, твърди Жоро Черния. 

Борислав Ангелов-Боце пък пуска жалба в полицията, че Карамански го е рекетирал за откраднатия му фолксваген. Тази жалба служи за повод Кръстника да бъде прибран “на топло“. 

В този отрязък от време сдърпвания има и между Киро Японеца и Карамански. Двамата обаче успяват да се разберат и да изгладят отношенията си. Японеца даже плаща гаранцията на Кръстника при един от арестите му. Двамата си приличат по много неща, но основното е, че са хора, които умеят да се радват на живота. Често изпълняват в дует любимата песен на Кръстника “Морен сокол вода пие на Вардаро“. 

Иво Карамански няма проблеми единствено с Данчо Гиздата, който се съсредоточава върху автомобилните кражби. Той е и човекът, който издирва откраднати автомобили за застрахователната компания на Карамански “Корона инс“. Системата работи перфектно, макар че компанията е известна с това, че поддържа едни от най-високите комисиони в “бранша“. Момчетата на Карамански обаче започват да работят безконтролно и да посягат и на автомобили на ВИС и СИК. Налага се да получат урок. На 17 септември 1995 г. с пет куршума е убит бившият борец Иван Кудев. Всички от аверите на Карамански се оказват потенциално застрашени. Временно се покриват. Оцеляването им е по-важно от дребните спорове. 

Киро Японеца прави фал през март 1999 г., когато след скандал в кв. Драгалевци между него и екскомандоса Алексей Петров последният е прострелян. 

Епизод четвърти: 

Закрилник на бедните 

След убийството на Иво Карамански на 20 декември 1998 г. Киро Японеца продължава да поддържа бизнесвръзки с вдовицата му Галина Лукановска. Двамата са съакционери в “Корона инс“ - Сливен. Въпреки че вече е човек на положение, Японеца не парадира с богатството си. Известен е с това, че помага на много хора. Има имидж на широко скроен и щедър човек. В това обаче има и голяма доза психология. Японеца знае, че ромите са верни до гроб на своя благодетел.

Освен в закрилник на бедните, Кирил Киров се превръща и в щатен спонсор на погребения. Вади 3500 дойче марки от джоба си за погребението на Роберт Стефанов, застрелян на 23 ноември 1999 г. в жк “Суха река“. Дава своята лепта и за пищното погребение на Поли Пантев, застрелян на остров Аруба през 2001 г. Освен че и двамата са му били партньори в бизнеса и приятели, Киро Японеца има и друг мотив - можело е и той да е на тяхното място. 

Епизод пети: 

По очи пред “баретите“ 

През 2001 г. вътрешният министър Георги Петканов определя Киро Японеца като един от водещите наркодилъри. Квалификацията е по повод акция за незаконно оръжие в жилището му в кв. “Факултета“, ръководена от Специализирания отряд за борба с тероризма начело с тогавашния му ръководител Филко Славов. При проточилото се дело доказателствата на МВР не издържаха в съда. На 15 март 2005 г. Японеца беше оправдан за втори път по обвинението за притежаване на оръжие без разрешително. 

Акцията на баретите през 2001 г., ако не друго, е сигнал за Японеца, че занапред може да очаква проблеми. Прави опит да се оттегли. Насочва се към недвижимите имоти и строителството. Започва строежа на луксозната бизнессграда на бул. “Васил Левски“. Обижда се, когато продължават да го изписват като “наркобос“. Има формално основание. Срещу него никога не е завеждано дело за участие в наркотрафик. 

Убиецът е дебнел жертвата си в паркиран микробус, така че полицейското куче не може да хване следите му

Епизод шести: 

Първото покушение 

На 12 юни 2003 г. Кирил Киров е прострелян на ул. “Добротич“ в столицата. По мерцедеса, в който се вози, са изстреляни 5 куршума от преминаващ покрай него мотоциклет. Седмица след това в полицията постъпва сигнал. Охраната на Японеца твърди, че е заловила двама души, опитали се да го убият. Това са перничанинът Ивайло Милчев и софиянецът Рангел Рангелов-Кърпата. Гардовете са пребили единия уж при опит да го обезвредят. Двамата твърдят, че са отишли при Японеца с намерението да поискат заем от 500 лв. Разговорът не тръгнал добре и гардовете на Японеца се нахвърлили да ги бият. На 11 април Кърпата беше арестуван в Перник отново за рекет. 

Епизод седми: 

Бяла якичка 

Интелектът на Киро Японеца никога не е бил за подценяване. Той за разлика от съмахленците си никога не е шмекерувал на дребно. Има големи амбиции и надежди, свързани със синовете Януш и Спартак, възпитаници на езикова гимназия “Александър Дюма“. Мечтата му е да гледа внуци. Киро Японеца мисли напред. Иска да доживее до дълбока старост. Задължително условие за това е да се очисти от всякакъв бизнес, който би могъл да му коства живота. 

Точно когато има изгледи да се превърне в “бяла якичка“, Киро Японеца става мишена на данъчните. Срещу него е образувано първото дело за пране на пари. Обвинен е, че е укрил данъци в размер на 400 000 лв. Японеца е заобиколен с хора, способни да го измъкнат от тази ситуация. Тримата му адвокати Иво Найденов, Диана Грошевска и Илиян Василев са сред силните имена в гилдията. Двама души внезапно се сещат, че преди години са му дали пари назаем. Дилян Дорон заявява пред следствието, че му е дал 200 000 лв., а футболната звезда Любо Пенев декларира, че е услужил на ромския бизнесмен със 100 000 долара преди десет години. Обявява дори, че ще потърси разписката вкъщи. 

Епизод осми: 

Голямото прехвърляне 

След изявленията на Дилян Дорон и на Любо Пенев ситуацията около делото е овладяна, но Киро Японеца знае, че това е временно. Започва голямото прехвърляне на имуществото му. Наследниците са Януш, Спартак и племенника на Киров - Георги Петров. Новият собственик на КСИ груп, която е инвестирала в бизнессградата на бул. “Васил Левски“, пък е 31-годишният Димитър Тончев, който взима 93% от собствеността. Киров имал идеята да строи край Несебър, където придобива имот. Но 5 банки му отказват заем. Със строежа на бизнессградата, в която по последни оценки са вложени около 1 млн. евро, обаче продължава да се занимава пряко Японеца. Това е известно на килъра, който го е наблюдавал и е знаел със сигурност, че, както всеки друг ден, той ще намине да види своята голяма гордост. 

Епизод девети: 

Невидимият стрелец 

На 11 април 2005 г., два дни след покушението срещу Японеца, от МВР заявиха, че изпитват сериозно затруднение, тъй като свидетелите масово отказват да дадат показания. “Няма причини за паника в това отношение. Вече разпитах десетина души. В момента се извършват някои експертизи. Предстоят още разпити. Хората изобщо не са изплашени. Проблемът е, че никой от тях не е видял убиеца и показанията до този момент не ни помагат особено“, каза следователят от Столичната следствена служба Иван Братованов. 

В сряда, пет дни след покушението, ромите пред ВМА се успокоиха, че докторите там правят всичко, което е по силите им, и започнаха да се разотиват.  

 

 

 

 

 

 

 

 

Pin It

ТЪРСЕНЕ