Диригент от Болшой театър води майсторски клас във Варна

Pin It

С „Дон Жуан“, представен от Айрат Кашаев – диригент от московския Болшой театър и ученик на великия Генадий Рождественски, и режисьора Донгми Лий от Южна Корея, тази вечер започва първото „Оперно студио“

на Държавната опера във Варна. Ексклузивният предсезон ще предложи постановки на прочути диригенти и режисьори от световните оперни театри, в които ще се представят финалистите от техните септемврийски майсторски класове в морската столица с участието на хора и оркестъра на Варненската опера.

„Музиката на Моцарт е като лакмус, върху който всичко се вижда. Дали пееш добре или не, дали играеш добре или не, то това ще забележи всеки човек, дори да не е музикант. В този смисъл Моцарт изисква особено отношение и уважение. Номер едно сред всички световни композитори, Моцарт е създал сакрална музика, която предполага същото благоговение, както когато влизаш в храм, за да разговаряш с бог. Намирам „Дон Жуан“ за изключителна творба и за мен е огромна чест да работя във Варна именно върху Моцарт“, споделя маестро Кашаев часове преди първия спектакъл.

По думите му сред участниците има певци, които никога досега не са изпълнявали Моцарт. Именно майсторският клас им позволява сега да се докоснат за пръв път до неговата вълшебна музика. На варненската публика екипът ще предложи един „международен Моцарт“, различен от композитора, когото познават в Мексико, Азия или Русия.

Само след ден – отново от 11 и 19 ч., на основната сцена на операта варненци ще имат възможност да гледат „Любовен еликсир“ на Доницети. Режисьор и на този спектакъл е Донгми Лий, а на диригентския пулт ще застане Лоренцо Бизари от Парма, Италия.

Програмата на „Оперно студио – Варна 2019“ включва още „Севилският бръснар“ на Росини с диригент Маурицио Барбачини от Метрополитън опера и режисьор Лудек Голат, „Селска чест“ и „Палячи“ с диригент Елда Ларо от Щатсопера Берлин и режисьор Вонгани Бевула от Милано.

 

Pin It

ТЪРСЕНЕ