И шпионите готвят

Pin It

Кулинарни специалитети, създадени по рецепти на легендарния топшпионин от времето на Студената война – Маркус Волф,

ще опитат днес варненци, които уважат премиерата на българското издание на книгата „Тайните на руската кухня“. Ще ги забърка най-сладкодумният писател сред контраразузнавачите – офицерът от резерва, бивш силов директор в Община Варна и автор на 11 книги Павлин Павлов.

Той е преводач на книгата, написана от „човека без лице“, чийто баща Фридрих Волф – лекар и писател, през 20-те години на ХХ век е положил основите на вегетарианското движение в Германия. Изкушен и от словото, и от кулинарията е бил и синът му ген. Волф.

„Често ме разпитват за моите популярни рецепти. На кого ли не му се нрави да слуша комплименти за себе си? Свикнал съм да ги чувам от моите гости, които са имали възможността да опитат от моите борш или пелмени. Що се отнася до „кухнята на шпионажа”, оценката смирено предоставям на моите някогашни противници“, коментира човекът, който близо 30 години ръководи службата за външно разузнаване в Източна Германия - страховитата ЩАЗИ.

Днешната дата за нестандартната премиера е избрана с намигване към 101-вата годишнина от Великата октомврийска социалистическа революция. Началото е от 11,30 ч. в малката зала на Арт салона на Радио Варна.

„Готварското изкуство и разузнаването не са толкова отдалечени едно от друго, както на някои би им се искало да смятат. Приличат си и по технологиите на действия – и в едната, и в другата са забъркват всякакви „ястия“, и по това, че в двете е пълно със слухове и интриги, успехи и падения. Дори някои да се учудят, че Маркус Волф в кухненския бранш е достигнал високото ниво на шеф-готвач, то неговото увлечение по руската кухня също никак не е случайно. Заедно с това в книгата си ген. Волф ни разказва и истории от своя живот в другата, професионалната „кухня“, където той е сготвял такива „каши“, на такъв „огън“, от който доста хора са опарвали пръстите или езиците си“, споделя преводачът Павлин Павлов.

За премиерата той ще забърка лично някои от специалитетите в книгата, а част от „гарнитурата“ ще бъдат спомените за ген. Маркус Волф на българи, които са имали възможност да се срещнат и работят с него в годините на Варшавския договор.

 

Pin It

ТЪРСЕНЕ