Над 1 млн. българи не работят, държавата увеличава социалните плащания

Pin It

Неактивните хора на пазара на труда между 15 и 64-годишна възраст са един милион и петдесет хиляди. Младите хора, които нито учат, нито работят, са близо 145 000.

 

Търсим адекватна заетост на тези хора, работим и по плана с мерки за облекчаване на вноса на работници от чужбина, заяви при откриването на трудова борса във Велико Търново министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова.

Парите за увеличението на социалните плащания за догодина след увеличението на минималната работна заплата са предвидени от Министерството на финансите, бюджетната процедура все още не е приключила.

"Правим преглед на това до колко са адекватни всички форми на социално подпомагане, до колко са адекватни всички съществуващи социални услуги" посочи Шалапатова.

Заетостта е един от начините за подобряване на социалното положение на българите, посочи социалният министър и допълни, че все още има голям финансов ресурс по различните програми за работодателите – да адаптират работни места за хората с увреждания.

 

Pin It

ТЪРСЕНЕ