Винаги е имало фалшиви новини за българския туризъм, но не са попречили на възходящото му развитие

Pin It

Няма криза в българския туризъм. Това е процес, който не може да се повлияе от фалшиви новини - замърсено Черно море, бродещи мини, кръвожадни акули, цъфтящ планктон или жадни крави, които пият вода от басейните на хотелите ни, тъпчат моравата и стряскат почиващите.

Това каза в интервю директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов, потърсен за коментар във връзка с началото на активния туристически сезон по морето и ефектите от потока от информация за евентуалното отражение на разлива на язовир "Нова Каховка" в Украйна върху Черно море.

Няма никаква заплаха за българското Черноморие и никога не имало такава, а става дума за сезонни местни публикации, ако разгърнем вестниците преди десет-двадесет години, ще открием подобни "стряскащи заглавия" и оплаквания за липса на туристи в началото на сезона, коментира експертът.

Единственото, което може да се отрази на българския туризъм, е качеството на продукта

Според Драганов на туризма не се отразява и информацията за лошото време, и стряскащите новини. Имахме години, в които от хотели по морето в България бяха евакуирани с хеликоптери туристи заради речни разливи, и нямаше отлив на гости, спомня си Драганов. Дори ситуацията около Чернобил не повлия на българския туризъм и не бяха спрени чартърни полети от Великобритания и други държави, не се отразиха и спекулациите, че радиационен облак е минал през България, защото чуждестранните медии и туроператори много добре бяха информирани, че тогава той се беше насочил на север, разказа експертът.

По думите му туризмът е изключително стабилен като организация, защото това е многомилиарден бизнес. Не може фалшиви новини от типа "замърсена вода в Черно море" да доведат до многомилиардни загуби на авиопревозвачите, туроператорите, хотелиерите и ресторантьорите, а пък тези фалшиви новини не могат да засегнат и туристите, защото те са наясно, че заради измислени писания няма да могат да си възстановят внесените депозити за почивки, коментира експертът. Единственото, което може да се отрази на българския туризъм, е качеството на продукта по цялата верига на туризма, заяви Драганов.

В цялата история на българския туризъм непрекъснато е имало фалшиви новини, които обаче не са попречили на възходящото му развитие и на приноса му в БВП на България, който достига до 12-12,5 на сто, коментира Драганов.

 

Pin It

ТЪРСЕНЕ