Държавата подпомогна в.с. Дюни с 275 000 лв.

Pin It

Министерството на туризма преведе 30 млн. лв. по сметките на туроператорите, хотелиерите, ресторантьорите, СПА и фитнес центрове и други компании в туризма.

 

Средствата са безвъзмездна държавна подкрепа и отиват в 2220 фирми. Те се предоставят еднократно и се разпределят на пропорционален принцип спрямо броя на подадените и допуснати до разглеждане заявления за подпомагане и реализирания оборот без ДДС през 2019 г., но индивидуалният максимален размер на помощта за допустимите кандидати не може да надвишава 20% от този оборот. Безвъзмездната финансова помощ, която всяко едно предприятие получава, е в размер на 1,14% от реализирания оборот за 2019 г.

Общият брой на кандидатите, подали заявления по схемата в рамките на установения срок, беше 2799, но близо 600 компании са отпаднали, тъй като не отговарят на условията за спад на оборота или имат задължения към държавата, обясни министър Проданов.

Курортът „Дюни“ на пернишкия бизнесмен Людмил Стойков получава 275 000 лв. от Министерството на туризма. Той е известен още с бизнеса със стомана и скрап, спонсорството на президентската кампания на Георги Първанов и мегаделото по САПАРД. По случая с източването на еврофондове беше оправдан. Стойков закупи преди около три години бившия хотел “Родина” на пл. “Руски паметник” в София, който предстои да бъде открит през 2022 г. след основен ремонт и с ново име Astoria Grand hotel Sofia.

Най-много средства от помощта получават големите туроператори и хотелиери. Рекордните над 889 000 лв. отиват при дружествата, които се свързват с Георги Велчев, брат на бившия финансов министър от НДСВ Милен Велчев, установи проверка на TravelNews в списъка на одобрените компании. Това са фирмите „Академика Сий Палас“ АД (292 000 лв.), „Съни травел клуб“ ЕООД (235 000 лв.), „Съни травел“ ЕООД (204 000 лв.) и „Сандроуз холидейз“ ЕООД (158 000 лв.). Свързаното лице между тях е управителят Веселин Божидаров Данев, син на покойния бивш председател на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Божидар Данев. Хотелите в групата са трите Sol Nessebar Bay & Mare и Sol Nessebar Palace между Несебър и Равда, два в комплекса Meliá Sunny Beach resort в курорта Слънчев бряг, два в комплекса Sol Luna Bay в Обзор, хотелите Helios Spa, Apollo Spa Resort, Melia Grand Hermitage и новият Poseidon Beach Resort в Златни пясъци.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pin It

ТЪРСЕНЕ