Варненска област начело по строителство на нови жилища

Pin It

Област Варна е на второ място със завършени 48 големи къщи и апартаменти. София се изкачва на първо място по брой на изградените нови големи къщи и апартаменти.

През третото тримесечие на миналата година в столицата са въведени в експлоатация 51 жилища с 5 и повече стаи, показват данни на Националния статистически институт.

Област Пловдив остава на трето място с 38 нови жилища с поне пет стаи, които са въведени в експлоатация, след като дълго време заемаше лидерската позиция.

Четвъртото място е за област Бургас с 35 нови големи жилища. На пета позиция е София-област, където завършените домове с 5 и повече стаи през тримесечието са 16.

На шесто място в класацията е област Пазарджик с 11 нови големи къщи и апартаменти, а на седмо - област Сливен с въведени в експлоатация 10 големи жилища. Във всички останали области в страната завършените жилища с поне 5 стаи са по-малко от пръстите на двете ръце.

Област Варна е лидер по общия брой на нови жилища, излезли на пазара през тримесечието. В морската столица за три месеца в експлоатация са въведени 837 апартаменти и къщи. На второ място остава София-столица, която досега оглавяваше класацията. В столицата са завършени 832 жилища. Третото място е за област Бургас с 440 въведени в експлоатация къщи и апартаменти.

Варна е на първо място по въведени в експлоатация жилища през тримесечието.

Челната петица се допълва от Пловдив и Пазарджик, където въведените в експлоатация през тримесечието жилища са съответно 194 и 154. След това в класацията са Благоевград (146), Стара Загора (134), Кърджали (107) и София-област (71). Оказва се, че сериозна строителна активност има в доста градове от страната. Като много жилища изграждат и в района около София.

Но има и райони в България, които се развиват доста бавно. Например в област Видин през тримесечието не е въведено в експлоатация нито едно ново жилище, а в областите Монтана и Разград те са съответно 6 и 7 броя.

В южната част на страната строят много повече от северната, показват данните на НСИ. В Северозападния район на България въведените в експлоатация нови жилища в рамките на три месеца са само 92, а в Северния централен район - 109.

Докато само в Североизточния район новите домове са 989, което е пет пъти повече от другите два северни района взети заедно. В Югозападния район (където влиза София) строителството е още по-активно като за три месеца са въведени в експлоатация 1110 жилища.

 

Pin It

ТЪРСЕНЕ