Трескаво изкупуват европейската пшеница

Pin It

Държавите по света купуват европейската пшеница с най-бързите темпове досега след лоши реколти в други големи износители.

 

Износът на Европейския съюз може да надхвърли 11 милиона тона до края на този месец, според Нейтън Кордие, анализатор в консултантската фирма Agritel. Това би било с 25% повече от година по-рано и е най-много за това време от сезона в данните на ЕС за последните две десетилетия. Силното търсене спомогна за изтласкването на парижките фючърси на хлебна пшеница към рекордно високо ниво.

Европейската пшеница запълва празнината, оставена от по-малките доставки на други места и забавените продажби от житния гигант Русия заради експортни такси. Румъния е един пример за това, изпреварвайки Русия, за да доминира в продажбите за Египет след по-висок от очаквания добив. Засегнатите от суша реколти от пролетна пшеница в Северна Америка означават, че купувачите вместо това търсят високопротеинови доставки от Северна Европа - Алжир също се обръща към този източник, а Китай изкупува френското зърно.

Последните данни на Европейската комисия показват, че продажбите в ЕС са около 9 милиона тона до края на октомври, но липсват пълни данни от Франция, един от най-големите продавачи в блока. Правителството на САЩ очаква ЕС да изнесе 35,5 милиона тона за целия текущ сезон, изпреварвайки Русия като най-голям износител в света.

Все пак може да е трудно да се поддържа темпото. Аржентина скоро ще прибере реколтата си и може да се окаже конкурентоспособна за купувачите в Северна Африка, дори с високи транспортни разходи, каза Кордие.

Фючърсите за пшеница в Париж във вторник достигнаха 284 евро за тон, най-високата стойност за най-активен договор от 2008 г.

„Цените на пшеницата ще трябва да останат високи, за да се елиминира експортното търсене и да се поддържат достатъчни доставки за вътрешни нужди“, заяви базираният във Великобритания търговец на зърно Frontier Agriculture в бележка миналата седмица, позовавайки се на европейските продажби.

 

Pin It

ТЪРСЕНЕ