Ръководство на корабния трафик празнува юбилей

Pin It

Представители на български и световни организации в морския бранш ще се съберат във Варна по покана на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“.

Поводът е официалното честване на 20-годишнината от установяването на услугите по управление на корабния трафик и информационното обслужване на корабоплаването у нас, което ще продължи три дни – от 15-ти до 17-ти септември. 

Честването започва днес с Детски навигационен ден. Ученици от Средно училище „Свети Климент Охридски“ – Варна, участващи в програмата за популяризиране на морската професия „С кораб около света“, ще обиколят Варненския залив с учебно-ветроходния кораб „Калиакра“. След това децата ще посетят изградения от ДП „Пристанищна инфраструктура“ в Аспарухов парк Брегови център за управление и информационно обслужване на корабоплаването и ще се запознаят с модерните системи за управление на корабния трафик, внедрени у нас. 

Кулминацията на честването ще бъде международна конференция на 17.09., вторник. Сред участниците ще бъде Франсис Закарие, генерален секретар на Международната асоциация на фаровите служби и помощните средства на за навигация. Участниците ще посетят Брегови център – Варна, където ще присъстват на официалното откриване на декоративно-пластична композиция „Котвата” на варненския скулптор Киро Янев. 

България е сред водещите държави по дигитализация на пристанищните услуги. Откакто през 2008 г. дейността по управлението на корабния трафик и информационното обслужване на корабоплаването започва да се изпълнява от ДП „Пристанищна инфраструктура”, са внедрени едни от най-съвременните и високотехнологични системи. Те предоставят възможност за непрекъснат обмен на информация между участниците в транспортния процес, както и в цялата логистична верига. Към настоящия момент страната ни се намира в световния авангард в областта на усвояване и внедряване на иновативни научни и технически достижения в областта.

 

Pin It

ТЪРСЕНЕ