Атакуват ни "Бризбейн", "Канзас", "Колорадо" и "Пукет

Pin It

„Сега е времето на ваксините". Това каза в интервю за предаването „Събуди се" директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев.

 

Той е на мнение, че интелигентният човек би трябвало да проведе разговор с лекаря си и да вземе решение, дали да си сложи ваксина и да си купи потивогрипните препарати, за да избегне усложненията.

„Щамовете са познатите, няма да има нещо уникално. Грипът е нещо познато, всяка година го има", коментира професорът и посъветва да си мием ръцете, да ползваме кърпички на спиртна основа, да избягваме кихащите хора и вкъщи да имаме една-две маски.

Той уточни също така, че поставянето на противогрипната ваксина не означава, че няма да се разболеем от грип, но ще избегнем усложненията му.

Плодовете и зеленчуците помагат в борбата с грипа. Витамините са много полезни, подчерта още Кантарджиев.

Припомняме, преди дни д-р Гергана Николова от УС на Българския лекарски съюз съобщи, че щамовете, които ще ни атакуват тази година са "Бризбейн", "Канзас", "Колорадо" и "Пукет".

Д-р Николова съобщи, че първите противогрипни ваксини вече са пристигнали у нас. Тя напомни, че времето за поставянето им е именно сега, тъй като грипът ще дойде пред декември и януари, а на организма му трябва време за да изгради имунна защита.

Всяка година снегът ни изненадва, така е и с грипа, когато всички около нас са се разболели, тогава се сещаме, отбеляза д-р Николова.

Тя подчерта, че за хората с хронични заболявания грипът крие сериозни рискове и поясни, че децата също могат да бъдат ваксинирани, като се спази имунизационният календар.

Д-р Николова настоя за ясни медицински стандарти и критерии относно определянето на хората над 65 години, за които ще бъде осигурена безплатна противогрипна ваксина. Причината е, че НЗОК е поставила лимит за имунизация на 10% от това население.

 

Pin It

ТЪРСЕНЕ